VARMA BILAR

Det har skrivits mycket och varnats minst lika mycket om inte mer för hur varmt det kan bli i en bil en varm sommardag. Det finns utredningar och arbeten gjorda på detta. Det kan inte varnas nog mycket om det. Jag har gjort och lagt ut information på lite olika ställen på webben. Och här kommer ett ställe till.

Detta är i princip samma information som finns på min hemsida Vovva.se och där finns det en utskriftsvänlig undersida Varmt i bil.

Exempel på hur en dag kan se ut för en parkerad bil

Tid Yttertemp Skugga/Sol Temp i bil
08.30 14° C skugga 19° C
09.30 18° C skugga 38° C
10.30 20° C blandat 47° C
11.15 20° C sol 58° C
12.00 23° C sol 62° C
13.30 22° C sol 85° C

En hund tål inte hög värme lång tid utan att få värmeslag. Mellan 20 och 50 minuter tar det i 49 graders värme innan hunden får livshotande skador. En bil som står i skuggan, när det är ca 25 grader i skuggan ute, får en inne-temperatur på 49 grader efter i genomsnitt 48 minuter. Minsta uppmätta tid det tog för temperaturen att gå upp så långt var 28 minuter. En hund med med en inre kroppstemperatur på 42 grader riskerar att dö utan snabb och effektiv veterinärvård. Läs gärna Sofia Lagerströms ”Hundhållning i bil”.

Vad kan då jag, som privatperson, göra

om jag uppmärksammar en hund eller ett barn i en varm bil?

SMS:a bilnumret till: 72503

Då kommer det uppgifter om bilägaren till mobilen och det blir lättare att ringa nummerupplysningen och få fram ett telefonnummer. Man kan då ropa upp ägarnamnet också och inte bara bilnumret på utställning, affärscentrum eller liknande.

Vad får och får man inte göra?

Ur: ”Hundhållning i bil”, Sofia Lagerström.
(http://www.skk.se/pdf/resa/SLU_hund_i_bil.pdf)

Åtgärder

En hundägare som har lämnat sin hund i en bil under varma förhållanden kan åtalas för djurplågeri.

Enligt Brottsbalken (16 kap. 13 §) gäller att ”Om någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom misshandel, överansträngning eller vanvård eller på annat sätt, otillbörligen utsätter djuret för lidande, dömes för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år”.

Av djurskyddslagen (2 §) framgår att ”Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom” (Cedergren, 2000).

I en juridisk sammanställning om hundar i solvarma bilar (Cedergren, 2000) föreslås flera sätt att agera om en hund är instängd i en varm bil och visar tecken på överhettning.

Polisen ska kontaktas. Hunden ska snabbt hjälpas ut ur bilen, och i akuta nödlägen kan en fönsterruta på bilen behöva krossas innan polis anländer. Fordonets registreringsnummer ska noteras, liksom klockslag och tidpunkter (till exempel hur lång tid hunden har vistats i bilen), samt hur situationen ser ut med avseende på solinstrålning och ventilation.

4 svar

 1. Hej hej.
  Jag lånar med mig detta till båda mina bloggar. Väldigt bra information!
  http://robin04.babyblogg.se/
  http://pepa77.wordpress.com/

 2. […] juni 8th, 2007 at 1:07 pm (Uncategorized) Lånat från: https://virrigavovva.wordpress.com/varma-bilar/  […]

 3. Ännu en länk som kan vara bra att ha:

  Agrias Varmt i bil-information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: