Religion – vem uppfann?

Jag satt och läste en vanlig skönlitterär bok. Ja, vanlig och vanlig – det beror ju på vem som bedömer den. I alla fall så håller jag just nu på att läsa trilogin The Dreamers av David och Leigh Eddings. Jag är inne på bok två, The Treasured One, och där inte alls långt in i boken så läser jag följande:

I´m fairly certain that it was farming that ultimately led to religion in Aracia´s Domain. Once the spring planting is finished, a farmer really has nothing significant to do until harvesting in the autumn, and that gives him far too much time for speculation. As long as people concentrate on such things as what they are going to eat tomorrow or how they´re going to avoid freezing to death when winter rolls around again, there´s a certain practicality in their lives. It´s when the people have enough free time to begin asking such questions as ”Who am I?” or ”How did I get here?” that things start getting wormy.

Kan det ha varit så i verkliga livet också? Om man bortser från att detta är en ren och skär fiction och att Aracia´s Domain inte finns alls, kan detta stämma in på mänskligheten också? Vad gör religionen egentligen för nytta?

Visst finns det en massa människor som har fått tröst och blivit hjälpta av att de blivit troende, men om man ser det i stort. Vad har religionen gett oss? KRIG – det största och mest överhängande och övergripande som religionen givit mänskligheten är KRIG. Eller, är det religionen som gjort det? Är det inte vi människor som startar krig och använder religionen som ursäkt?

Är det människorna eller religionen som är orsaken? Utan människor – ingen religion. Ingen religion – inga krig?

Antagligen inte, vi hade säkert kommit på något annat att slåss för/mot.

Och var skulle detta inlägg leda till då? Ingenting egentligen, jag bara började fundera på religion, människor, fritid, krig, new age, filosoferande och allt annat vi människor håller på med. Vad gör allt detta för nytta?

2 svar

  1. Äre såna här funderingar man får när man blir äldre och mognare än en Mysla är just för närvarande? 🙂

  2. En Mysla har väl en hel del funderingar? Inte vet jag om det är något som kommer med åldern – redan på gymnasiet hade jag en het diskussion med min religionslärare som gjorde att jag tappade ett par pinnar i betyget. Lite dumt gjort, men jag blev irriterad på hans inskränkthet.

    Kanske var det också bara dagens situation (och något jag läste på en blog) som gjorde att det flipprade till i skallen och jag tog mig en liten stunds fundering. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: